8 av 12  

Yg

Den karga knotiga tallen med gräset i bakgrund som fångar upp solens ljus, allt förenat med värmen från timjan och salvia i ett vilande landskap av grus och natursten. Tankarna förs till de japanska mossträdgårdarna men på den nordiska naturens villkor.

Då ägarna till den här trädgården berättade att de är mycket intresserade av bonsaier och japanskt trädgårds uttryck ville vi hämta upp detta i utformningen av deras trädgårdsmiljö. Dessutom var de naturliga förutsättningarna som jordmån etc helt optimala för växtvalet vi gjorde. Pinus mugo, kryptall bildar stommen i miljön omgivet av olika sorter gräs och salvia. Tallarna kommer ägaren så småningom att tukta och beskära. Naturstenarna är utplacerade med vertikala ytor mot gruset, för att de ska uppfattas som att de 'kommer upp' ur marken. Till höger ses min inspirationsbild som presenterades för ägarna.

Trädgården bygger på en 'promenad' med naturligt svängda grusgångar, stora planteringar och en installation av stora doftande timjankuddar.

Trädgården bygger på en 'promenad' med naturligt svängda grusgångar, stora planteringar och en installation av stora doftande timjankuddar.

Så här blev idéskissen och utformningsförslaget till trädgårdsmiljön som presenterades för ägarna. Påföljande vår fick jag uppdraget att anlägga trädgården i enlighet med förslaget. På bilderna nedan kan du följa arbetet med anläggningen.

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa