2013-04-09

Kardinalens fest i renässansträdgården

” Det är sent på eftermiddagen. Siestan är över och kardinalens gäster tar en promenad i trädgården. Det är fortfarande hett men fontänen skickar svalkande vindpuffar. Världen förbereder en middagsbjudning i det fria. I stenbordets vattenränna ligger vin på kylning och kökspersonalen balanserar fat som dignar av italienska läckerheter; fasan med fyllning av granatäpplen, kronärtskockor och oliver av olika slag. Så kan man kanske föreställa sig det ljuva livet en het sommardag i mitten av 1500 talet. Det unge kardinalen Giovanni Francesco Gambara har gäster på besök på sin lantegendom i Bagnaia, norr om Rom, strax öster om Viterbo. Gambara var en kultiverad man som älskade naturen och trädgården var helt enligt tidens mode. Trädgården skulle förverkliga drömmen om antikens trädgårdar som en plats för fester, ceremonier och skådespel”
Ur boken Italienska trädgårdar, kapitel om Villa Lante, av Ann Larås

Många timmars tanketid har nu omsatts till handling och förverkligande! Tre intensiva byggdygn följt av 4 visningsdagar på Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm börjar nu ta sin ände. Vilken utmaning, vilket projekt! Men vi gjorde det, vi förverkligade och faktiskt överträffade bilden vi haft på näthinnan; Balkongen ’Kardinalens fest i renässansträdgården’ blev helt, helt, helt ljuvlig.

Utställningsbalkongen som jag gör tillsammans med Trädgårdsskribenten Ann Larås har som idé att gestalta en fest i en renässansträdgård någonstans i Italien. Formstarka häckar och klot av idegran, citronträd, murgröna och iris är stommar och karaktärsväxter. Bordet av granitsten är överfullt och uppdukat av frukt och grönsaker som hör till renässansens Italien, vin ligger på kylning i vattenrännan; allt är förberett för FEST, på 1500 talet i kardinalens lantvilla högt upp bland de sluttande bergen.

Det här projektet hade inte varit möjligt att genomföra utan de fantastiska sponsorer vi har haft. Essunga plantskola i samarbete med Van den Berk i Holland är vår huvudsponsor som bidrar med murgröna i 5 meters klassen och enormt formstarka stora vackra exemplar av vintergröna växter (taxus baccata, idegran), 6 meter färdig häck och klippta bollar som mäter en höjd över metern. Det krävdes 2 starka karlar + en stark trädgårdsmästarinna för att få en av de stora bollarna på plats. Det är enormt fina växter som vi fått möjlighet att visa upp!
Vår andra stora sponsor är Segetorps entreprenad i Färila, jag har sagt det förr; vad gjorde jag utan dig Erik? Erik och Mikael har varit ovärderliga i allt från byggnation och test av stenbord med vattenränna hemma i garaget i Färila till transport, lossning och ihopmontering på mässan i Stockholm. Allt vi har i våran monter är tungt! TACK Erik och Mikael för alla ton granitsten, terracotta och idegran som ni släpat, slitit med och burit in. Tack också till Monica och Tove från Betongparkett som ville visa sin nya fina produkt; gjutna betongstavar lagda i vackert fiskbensmönster. Tack Slottsträdgården Ulriksdal för lånet av citronträden och rekvisita, tack Tobias och Tony för att vi fick låna nysilverskålarna som blänkte så fint i tv rutan när inslaget från vår monter gick, sist men inte minst tack Ann Larås, vilken resa vi gjorde!

Visa alla blogginlägg

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa