2012-04-19

CITRUS LIMONE- från Sicilien till Pomeranshuset

Idag kom lastbilen… bilen som för några dagar sen lämnade Sicilien med destination Pomeranshuset i Ljusdal (ett stopp i Malmö för lite check och inräkning) annars; ’Citrus on tour straight from Sicily to Pomeranshuset’ – jag tror faktiskt jag tappar andan! Lyssna på det här; på ordererkännandet från odlingen på Sicilien finns tydligt angivet; ”till Pomeranshuset, Citrus sinensis (apelsin); rad 19 - trädnummer 10 287, 10298, 10309…, Citrus Limone (citron); rad 32 – trädnummer 14 254, 14 256… osv”. Det är en ynnest att få en handplockad identitet och en ursprungshistoria! Citrus från Sicilien och Amalfikusten är känt att vara den i särklass bästa citrus, faktiskt den enda citrus som kan tjäna till att bli en riktigt fin Limoncello. Sånt här gör mig så lycklig och något som jag, så långt det är möjligt, alltid vill få till.

Ögonblicket när de lastas ur är i klass med känslan när Pomeranshuset första gången kom fram; städad, stolt, vacker, högrest och utan byggställningar omkring sig. Det här ögonblicket, när min citrus anländer, går inte att återge i ord, den totalt bedårande doften när lastbryggan nått marken, en citron som under färden från Sicilien råkat att tappa sitt fäste i skaftet, rullar ut och slår i kalkstenen på Pomeranshusets terrass och där… där på stora vagnar står de tätt, tätt ihop och bara ångar av förtjusning, frukten dignar, blommorna fullständigt översållar de 160 cm höga citrusträden…och jag tänker…hur känner ni er, har det gått bra…på resan? Jag förstår direkt; Snälla Fru Pomerans; bär in oss i limonaian – NU! Det gör jag naturligtvis. Sen satt frun i 2 timmar, tillsammans med de nyanlända ’sicilianarna’ och lät sina tankar vandra från tiden och drömstunden hon för 4 år sedan hade vid besöket i Villa Gamberaias ’limonaia’ utanför Florens, till att hon nu sitter i sin egen limonaia hemma i Ljusdal med dessa helt bedårande italienare./Fru Pomerans

Visa alla blogginlägg

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa