2014-04-15

Puglia - matglädje hjärtligt vackert spartansk

Veckan jag nyss upplevt i Italiens absolut sydligaste delar; Salento regionen i Apulien, längst ner på klacken i Italien är en vecka full av intryck och upplevelser. Det primära syftet med resan var att, privilegierat måste jag få säga, delta under 3 dagars matlagning med kokboksförfattaren Sanna Töringe i hennes hus i Italien. Jag som har lusläst och notemarkerat mängder med recept från hennes kokbok ’Citroner och rosmarin i mitt kök', som till stor del är ett resultat av hennes alla matupplevelser i detta söderns land, pastans högborg, skaldjurens kustrike, olivoljans hemvist och grönsakernas bördiga hem. Nu var jag alltså här; i den här egendomligt underbart vackra stenladan med de azurblå fönsterluckorna, draperiet som svänger i vinden, pergolan med kalkstenen och den doftande mest bedårande örtagård jag sett tillsammans med Sanna, hennes man Anders och 7 övriga mat- och smak människor.
På denna underbara plats har vi nu lagat massor massor av god mat, druckit underbara roséviner (lokala), diskuterat allt från Tor Nitzelius fröinsamlingar av de spännande rönnsorterna Dodong och Legend utanför Japan, hur mycket bättre grisarna har det i Skåne jämfört med i Danmnark, hur intensivt myntastark en vildoregano kan vara till hur en pärlhyacint lök kan bli den mest delikata ’contorni’ när man kokar och lägger in den.

Jag har nu huvudet, skrivboken och kameraminnet fullt av upplevelser och recept och blir det som jag vill så kommer Pomeranshuset erbjuda ett stort plock av dessa rätter på sin meny i sommar. Ja, så är det mina vänner, jag är nu i slutfasen att få till ett ’kök’ i Pomeranshuset så att det blir den plats jag länge haft på näthinnan, (om nu alla beslutande organ är med på det.) Jag vill få till en plats där man enkelt stannar till; två minuter för en espresso al banco, eller en timme för ett glas iskall prosecco tillsammans med en bruschetta di pomodori eller en kväll med gott vin från Amarone classico tillsammans med peperonata och gott bröd eller en ljuvlig pasta orecchiette con cima di rapa (broccoliskott).

I skrivande stund utgår jag från att det blir som jag tänker och listar nu för fullt menyförslag innehållande ett flertal typiska goda italienska smårätter som är tänkt att presenteras snart, mycket snart. Hoppas ni väljer att vara med. Jag är jätteladdad för ’nya’ Pomeranshuset 2014!

2013-04-09

Kardinalens fest i renässansträdgården

” Det är sent på eftermiddagen. Siestan är över och kardinalens gäster tar en promenad i trädgården. Det är fortfarande hett men fontänen skickar svalkande vindpuffar. Världen förbereder en middagsbjudning i det fria. I stenbordets vattenränna ligger vin på kylning och kökspersonalen balanserar fat som dignar av italienska läckerheter; fasan med fyllning av granatäpplen, kronärtskockor och oliver av olika slag. Så kan man kanske föreställa sig det ljuva livet en het sommardag i mitten av 1500 talet. Det unge kardinalen Giovanni Francesco Gambara har gäster på besök på sin lantegendom i Bagnaia, norr om Rom, strax öster om Viterbo. Gambara var en kultiverad man som älskade naturen och trädgården var helt enligt tidens mode. Trädgården skulle förverkliga drömmen om antikens trädgårdar som en plats för fester, ceremonier och skådespel”
Ur boken Italienska trädgårdar, kapitel om Villa Lante, av Ann Larås

Många timmars tanketid har nu omsatts till handling och förverkligande! Tre intensiva byggdygn följt av 4 visningsdagar på Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm börjar nu ta sin ände. Vilken utmaning, vilket projekt! Men vi gjorde det, vi förverkligade och faktiskt överträffade bilden vi haft på näthinnan; Balkongen ’Kardinalens fest i renässansträdgården’ blev helt, helt, helt ljuvlig.

Utställningsbalkongen som jag gör tillsammans med Trädgårdsskribenten Ann Larås har som idé att gestalta en fest i en renässansträdgård någonstans i Italien. Formstarka häckar och klot av idegran, citronträd, murgröna och iris är stommar och karaktärsväxter. Bordet av granitsten är överfullt och uppdukat av frukt och grönsaker som hör till renässansens Italien, vin ligger på kylning i vattenrännan; allt är förberett för FEST, på 1500 talet i kardinalens lantvilla högt upp bland de sluttande bergen.

Det här projektet hade inte varit möjligt att genomföra utan de fantastiska sponsorer vi har haft. Essunga plantskola i samarbete med Van den Berk i Holland är vår huvudsponsor som bidrar med murgröna i 5 meters klassen och enormt formstarka stora vackra exemplar av vintergröna växter (taxus baccata, idegran), 6 meter färdig häck och klippta bollar som mäter en höjd över metern. Det krävdes 2 starka karlar + en stark trädgårdsmästarinna för att få en av de stora bollarna på plats. Det är enormt fina växter som vi fått möjlighet att visa upp!
Vår andra stora sponsor är Segetorps entreprenad i Färila, jag har sagt det förr; vad gjorde jag utan dig Erik? Erik och Mikael har varit ovärderliga i allt från byggnation och test av stenbord med vattenränna hemma i garaget i Färila till transport, lossning och ihopmontering på mässan i Stockholm. Allt vi har i våran monter är tungt! TACK Erik och Mikael för alla ton granitsten, terracotta och idegran som ni släpat, slitit med och burit in. Tack också till Monica och Tove från Betongparkett som ville visa sin nya fina produkt; gjutna betongstavar lagda i vackert fiskbensmönster. Tack Slottsträdgården Ulriksdal för lånet av citronträden och rekvisita, tack Tobias och Tony för att vi fick låna nysilverskålarna som blänkte så fint i tv rutan när inslaget från vår monter gick, sist men inte minst tack Ann Larås, vilken resa vi gjorde!

2012-10-16

Från äppelmust till Olio di oliva Novello

Reflekterar över några snabba upplevelsekast som är i görningen. I morgon är det äppelmustning på schemat och jag ska, som vanligt varsamt men bestämt, snurra järnstången som pressar den saftiga och söta musten ur vår nordiska druva; äpplet. Två dagar senare kommer jag att befinna mig på Siciliens västkust med dagens skörd av oliver i famnen köandes vid stenhjulen för att få den bitterhårda frukten förvandlad till säsongens första olivolja; Novellon! Novello är den olivolja som pressas av de oliver som skördas först på säsongen - de tio första dagarna av skörden. En Novello är en alldeles unik olivolja gjord på 100 procent italienska oliver. Den är tjockflytande, kraftfull smakrik, fräsch och pepprig. Det ska jag få uppleva! Är mycket förväntansfull nu - men först var det Silva och Antonovska äpplena som ska i pressen, här hemma i Svea, på återhörande//Fru Pomerans

2012-06-27

VVS - Våga Vägra Spalje

Kom ihåg att jag myntade uttrycket för flera år sedan. Det var hemkommen efter en ’trädgårdsrunda’ i Skåne. Norrvikens ravin visade upp sig i de mest formstarka skapelser ett grönt kronverk kan åstadkomma. Varenda träd, varenda buske, varenda klätterväxt anpassade sig efter sina förmågor men på samma gång fullständigt tog för sig… och allt det i en till synes fullständig harmoni med sina grannar. Klätterväxterna tog tag i det som fanns tillgängligt, ömsom uppåt och ömsom neråt. Ibland fick en trädstam bli klätterstöd och lite längre fram fick en krypande taktik efter marken bli vägvalet för klättraren. När sedan omgivningen bjöd till kunde den vända och sträcka sig uppåt utefter en stenmur. Jag blev så fängslad av själva rörelsen och det girlangsystem som klätterväxterna bildade och siktlinjen jag stod placerad i fullständigt böljade, rullade och verkade underbart ändlös. Nuförtiden i min trädgård spaljerar jag ingenting – jag låter mina klätterväxter bete sig som de vill och de får själv komma överens med sina grannar. Jag står för mitt gamla uttryck VVS – Våga Vägra Spalje//Fru Pomerans

2012-06-15

Första Vinsmaket bland Solens viner

I går 14 juni samlades 28 vinsmakare i Pomeranshuset för att under ledning av vinciceron; Bergs Lars Hansson bli guidade bland Solens viner från Sicilien, Kalabrien, Apullien och upp mot Abruzzo. En kväll fylld av sinnenas upplevelse, en feststämmig skara vänner som med iver och intresse botaniserade bland doft och smak hos sju syditalienska viner. En favorit bland många av smakarna blev Terre Nere Etna Rosso, Etna, Sicilien (nr 91202) 129 kr med druvorna Nerelle Mascalese & Nerelle Mantellato. Efter provningen serverades en liten 'Antipasti' och till det presenterades och introducerades Pomeranshusets eget husvin, en Vesteo 2007 Montepulciano dÁbruzzo DOC, alldeles förträfflig tillsammans med en tallrik antipasti! En helt fantastisk njutfull kväll som avrundades i midsommarljus strax innan midnatt, tack alla och särskilt tack till dig Bergs Lars Hansson för att du kommit in i mitt Pomeranshus, du behövs här/Fru Pomerans

 
Sida:  1 2 3 4 5 6

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa