2012-03-28

Litar på utrustningen

Befinner mig i liknelsen av att kasta sig ut från 2000 meter i fallskärm. Eller att sitta på flaket på en packmoppe i full gas genom Borgehage på Sollidens slottsträdgård med livet förlagt i händerna på köksträdgårdsmästaren Anders. Fullständigt utan kontroll men måste lita på grejerna. Där är jag nu, drygt en månad innan ’Grand Opening’ (återkommer till det) och jag skälver faktiskt en aning. Kan egentligen inte hitta något specifikt att skriva om för jag kastar mig mellan sådder, omskolning av plantor, målarpensel, alkohollagen, leverantörer, hemsida, invigning, öppettider, espressokoppar och kontoutdrag. Det är bara att lita på magkänslan och känna sig trygg med utrustningen – och det gör jag faktiskt! I dagarna går min ’blogghemsida’ över till en utvecklad hemsida med information om kaledarium, öppettider, butik, italienskt kafé, boka pomeranshuset och pomeranshusets vänner och jag kände, kanske en symbolisk vilja, att bara skriva några rader i min ’gamla dagbok’. För nu Maria alias Fru Pomerans; nu är det oundvikligt; det drar ihop sig, att visa sig, bjuda in, blotta drömmen… Jag lugnar mig själv dock med att det är bara jag som bestämmer vilka drömmar jag vill blotta och vilka drömmar som får gunga vidare ett tag. Trädgårdsdrömmar måste man ge tid och dynamisk utveckling, det har jag lärt mig men snart, mycket snart går vi ’live’ med en del av dem. Ses snart//Fru Pomerans

2012-03-07

T E R R A C O T T A

Den senaste veckan har för min del mycket handlat om lera. Detta fantastiska naturmaterial som i tiotusentals år har formats av människor och bränts till nödvändiga bruksföremål och vackra dekorationer. Terracotta är också i särklass det mest behagliga och utan tvekan det snyggaste krypin våra trädgårdsväxter kan få. Rolls Royce bland terracottor (krukor av bränd lera) är de som bränts av lera från byn Impruneta i Toscana. ”Att platsen Impruneta tidigt blev ett "center of excellence" för terrakotta tillverkning är ingen slump. Det bygger på att Impruneta leran har de allra bästa egenskaperna för att nå en mekaniskt stark terrakotta och den allra bästa frostbeständigheten dvs ner till -20° C. Man bränner lerkärlen i klassiska vedeldade ugnar i en temperatur av 960° C.” citat från www.Cadabradesign.se

I dagarna blev det klart att Pomeranshuset i Ljusdal blir ’den nordliga utposten’ för försäljning av dessa alster! Ett spännande samarbete med Cadabradesign AB tar nu sin början, titta också gärna in i den stora gottapåsen från Impruneta www.terrecottemital.it.
//Fru Pomerans

2012-02-09

Fristad och vintermage

En bit in i februari och alla sinnen börjar registrera att en vår, om än försiktigt, har påannonserat sin ankomst. Frösådden är nere i bädden, ett fågelkvitter, ett första takdropp och solglasögonen, var la jag dem? Februari är också en tid när trädgårdsmästaren lägger in slutspurten av vinterns idoga arbete som varit fyllt av inspirationsresor, förkovring bland trädgårdslitteratur, tankeutbyte med trädgårdsvänner, egna drömmar och mycket vila. Det är hög tid att dra de sista strecken på idéskissen till ’drömrabatten’, att lämna in sekatörer och knivar på slipning och prova om Fristadsbyxorna har plats för den fortfarande förekommande vintermagen. Check på allt – nu kan det börja bli vår!//fru pomerans

2012-01-27

Livet bland fröpåsar

Samma förtjusning varje gång fröpåsarna landar i postlådan. I år blir det storodling av ekokryddor; 7 sorters basilika, mynta, timjan, oregano och pimpinell, Sanguisorba minor - min absoluta favorit vid sidan av basilika! Ni vet, den som Bellman sjunger om; ”vin och pimpinell”, huruvida vinet smakar bättre eller inte med pimpinell, ingen aning men söt är hon, blommar som ett vackert hallon och bär friskfräscha blad med smak av gurka. Vad mer…jag kommer att prova en ’Italienpersilja’; Gigante di Napoli’, en vilditaliensk ruccola, en spritböna ’Borlotti lingua di fuoco nanu’ och naturligtvis som varje år; toscanskt palmkål; ’Nero di Toscana’ – både i rabatter och i grönsakslandet för en pampigare högvakt i rabattens bakkant finns nog inte! Ja ni, vad vore trädgården utan en fläkt av Italien, större kärlek till odlad mat är svår att finna. Sen blir det mangold, NZ spenat, tomat, lök, lök, lök och allt det andra så klart, lycka till//Fru Pomerans

2012-01-24

F O T O S Y N T E S

Midvinternattens köld är hård…även så här på dagen, -17 på termometern ute. För att hålla 12 behagliga Medelhavsgrader får kaminen i Pomeranshuset sig ett ordentligt fyspass idag!
Förra veckan hände nåt ’f o t o s y n t e s i s k t’. Ljuset med solens allt högre bana gjorde att allt bara började vakna till i krukor och urnor här inne. Afrikas blå skickar upp årets första fräscha bladverk, fikonet tokutvecklar sina frukter, nerium har satt blomställningarna i startgropen, citronverbenan bryter fram på bar kvist och pelargonerna sväller ut i sina bladfästen utefter kala stammar. Visst är det underbart när de gröna vännerna efter en lång tupplur vaknar upp full av energi, berusning och brådska och med alla sina uttrycksmedel visar att de bestämt sig för att vara med ett år till - sånt gör mig lycklig/Fru Pomerans

 
Sida:  1 2 3 4 5 6

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa