2012-06-10

I R I S - så vacker så mytomspunnen

Jag vet precis när jag blev fångad av Irisens skönhet och hennes status i rabatten. Det var en skoldag under min trädgårdsmästarutbildning och avsnittet var 'Renässansen i trädgårdshistorien'. Jag blev så totalt hänförd av berättelserna från renässansens Florens och trädgårdarna där man...och nu kommer det; 'njuter sitt otium'. Otium står för det goda och ljuva livet där trädgårdarna och 'villan' var ett slags jordiskt paradis där man kunde återhämta sig från stadens stressiga handelsliv, i 'villan' njöt man sitt otium där pratade man inte affärer. När jag sedan läser om hur Iris, främst sorten florentina, Florens symbolblomma lät sig planteras längst bak i rabatten så att dess svärdsliknande blad kunde ombesörja att vara blomsterrabattens högvakt och när trädgårdsmästarna efter blomningen och när bladen skjuter fart, flätar irisens blad så de bildar böljande girlanger, ja då blir min kärlek till denna gudinna total! Efter detta kärleksmöte vill jag att varje rabatt ska förtjäna en Iris,en högvakt som stoltserar längst bak i planteringen. Huruvida ni tänker fläta bladen eller inte lägger jag mig inte i men jag tänker fläta de i varje fall.

2012-06-09

Pomeranshusets Doftpelargoner

I februari mötte jag för första gången Sune Trygg, en erfaren, fint ödmjuk, otroligt kunnig och mycket välkänd pelargonodlare från Tungelsta. Han förstod precis vad jag sökte efter; ljuvligt aromatiska pelargoner med doft av citrus. Det var sorterna; 'Prince of Orange', 'Lemon Queen', 'Citronella' och 'Rober´s Lemon Rose' som jag under flera år varit så förtjust i och så gärna ville ha till Pomeranshuset. Från Sunes egna gamla exemplar av just dessa doftpelargoner började han, nångång i början i mars, sin sticklingsverkstad, specialbeställd av Pomeranshuset. I april besökte jag Sune igen för att titta på de små 'doftisarna' ungefär som man åker och tittar på sin beställda hundvalp. Då var de ca 8 cm höga, knappt rotade men helt underbara att se. Eftersom doftpelargoner inte tycker om vare sig DHL eller Schenker så är det exclusive transport och varsam hantering som gäller så för två veckor sedan åkte jag, packade bilen full och hämtade hem de alla. Nu finns de här, för dig och mig, hoppas du vill njuta en eller flera och bli en ägare av en 'Lemon queen' eller en 'Price of Orange'//fru pomerans

2012-06-07

Tosca di Lucca och Torta al limone

Pomeranshusets flaggskepp i det italienska kafét kommer nog bli Tosca di Lucca och Torta al limone! Toscan introduceras i morgon fredag till examensfikat och Torta al limone har varit med några helger och nu toppar vi den med svenska jordgubbar. Mina två fantastiska bagerskor Anna, Järvsö gårdsbageri och Lina, Janssons bröd är kreatörerna!

2012-05-25

Galen i Timjan - kuddar och mattor

Så är det...jag är otroligt svag för timjan. Jag tycker om böljande kuddar av citrontimjan och backtimjan och jag tycker om vävande mattor som suddar ut exakta linjer i markstensgolvet. Min favorit är mattan av gråtimjan, den enda av timjansorterna som riktigt sviktar, faktiskt som en mjuk kudde när man barfota, en sommarvarm eftermiddag kliver på den. Trampa ska man göra på de flesta av våra timjansorter, de är s k trampväxter och det är dessutom så att den aromatiska doften doften fälls ut just vid beröring - så stig på och kliv in barfota på mina timjanmattor //Fru Pomerans

2012-05-20

På väg mot Medelhavet

Bit för bit kommer vi närmare Medelhavet - och på onsdag anländer Solen!//Fru Pomerans

 
Sida:  1 2 3 4 5 6

Pomeranshuset

Långgatan 3

827 31 Ljusdal

Telefon: 0651 - 140 20

Mobil: 0706 - 639 070

info@pomeranshuset.se

Maria Bremefors jobbar med trädgårdsdesign, och tar din trädgård från idé till verklighet. Detaljerade ritningar med utförliga växtlistor och planteringsskisser sätter visioner på plats. I det Italieninspirerade Pomeranshuset med butik och café blandas växter som citrus, oliv och lavendel med arkitektur och historik. Här anordnas events, utställningar, kurser och spännande föredrag. Platsen är ett inspirerande besöksmål med en unik Medelhavsmiljö mitt i Hälsingland.

MADE BY ohappa